Kategórie
 
 
 
 
 
 

VARENIE V PRÍRODE - AKO VYBRAŤ VARIČ

Blog
Napísal Margita Mandulová
11.07.2019

Voľba variča závisí od toho, aké aktivity plánujete av akých podmienkach budete variť. Je dôležité zvážiť, ako často budete variť, kde budete variť a aký typ jedla plánujete variť, aby bola vaša voľba variča čo najvhodnejšia pre vaše aktivity.

V oblasti outdoorového varenia, ponúkame širokú škálu varičov, každý s vlastnými výhodami a vhodný na rôzne aktivity.

https://www.bergsport.sk/varenie-jedlo/?design

Ktorý varič máme najradšej a prečo? Bohužiaľ odpoveď nie je tak jednoduchá. Ktorý varič si pre danú výpravu vyberiem, vo všeobecnosti závisí od toho, kam idem a čo tam budem robiť.

Existuje veľa druhov kempingových a turistických varičov na plynné, kvapalné aj tuhé palivo. Povieme si tiež, ktorý je vhodný na cestu okolo sveta a ktorý do vysokých hôr.

Správny výber variča závisí od mnohých okolností a každý typ variča je vhodný do špecifických podmienok. Pred jeho výberom si preto položte pár otázok.

Pred výberom variča sa zamyslíte:

  • Do akých geografických lokalít sa chystáte?
  • V akých podmienkach budete najčastejšie variť?
  • Aké máte váhové a rozmerové limity?
  • Je pre vás určujúca cena paliva?

PLYNOVÉ VARIČE

                 

https://www.bergsport.sk/varice-a-grily/plynovy-varic-primus-express-piezo/?design

https://www.bergsport.sk/varice-a-grily/plynovy-varic-primus-easyfuel-ii-piezo-zapalovanie/?design

https://www.bergsport.sk/varice-a-grily/plynovy-varic-pinguin-aura-kombinovany-s-hrncom-1.25-l-blue-pinguin-aura-set-s-vymenikom/

Najrozšírenejší druh outdoorových a turistických varičov pracuje na princípe horenia propán-butánu, alebo izobutánu. Práca s plynovými varičmi je extrémne jednoduchá. Stačí varič pripevniť na kovovú kartušu so skvapalneným plynom a po zapálení plameň regulovať pomocou jediného kohútika. Samotný varič nie je nejako extra nákladný a plynové kartuše sú v našich podmienkach dobre dostupné.

Problém nastáva, ak sa na cestách neprepravujete po zemi. Fľaše s plynom podliehajú prísnym bezpečnostným limitom aeroliniek a nesmú sa prevážať v lietadle. Preto musíte kartuše kupovať až na mieste. To prináša zásadné komplikácie, pretože plynové kartuše s danej krajine nemusíte zohnať.

Výhodou je fakt, že na rozdiel od benzínu, spaľovaním plynu nevznikajú sadze, a je preto vhodný nielen na cesty s ruksakom na chrbte, ale aj ako varič do karavanu. To však neznamená, že by neprodukoval žiadne splodiny. Preto nepodceňujte dostatočné vetranie aj pri varení v stane.

Na trhu sú v zásade najviac používané tri druhy kartuší:
- Kartuša je na pripojenie prepichovaním u strarších typov
- Kartuša so systémom napojenie na kartušu Easy-Clic u Campingazu , vyhovuje EN417
- štandardným šrubovacím pripojovacím závitom 7/16 "v súlade s normou EN 417

Kartuše v dnešnej dobe sa delia podľa použitej zmesi:
- letná zmes  https://www.bergsport.sk/energia-a-paliva/plynova-kartusa-primus-summer-gas-230g/?design
- štvorsezónna zmes https://www.bergsport.sk/energia-a-paliva/plynova-kartusa-jetboil-jetpower-fuel-230g-propanoizobutanova-stvor-sezonna-zmes/?design
- zimná zmes https://www.bergsport.sk/energia-a-paliva/plynova-kartusa-primus-winter-gas-230-g/?design

Podľa konštrukcie delíme variče na tri typy:
- Varič pripevnený na kartušu zhora so zapaľovaním s piezom ,bez pieza
- Kartušu spojenú s varičom hadicou so zapaľovaním s piezom ,bez pieza
- Katuša, varič a ešus tvoria jeden celok

Narážací ventil
Hoci tento typ kartuší vyrába iba firma Campingaz, sú veľmi rozšírené a v európskych krajinách sú ľahko dostupné.

Skrutkovací ventil
Oproti narážacím ventilom je medzi skrutkovacími oveľa väčší výber. Ich používanie je intuitívnejšie a bezpečnejšie, pretože príliš nehrozí únik paliva. Skrutkovacie ventily majú dva priemery závitov. Jeden sa používa u cestovných kartuší, druhý u veľkých plynových bomb, ktoré poznáte z benzíniek. Tie použijete napríklad k variču na chatu. Problémy s kompatibilitou varičov a kartuší riešia redukcie na variče, vďaka ktorým spojíte nielen rôzne druhy ventilov, ale aj rôzne priemery závitov.

Varný systém jetboil
Systémy jetboil, pomenované po najznámejšom výrobcovi, sú unikátne vďaka svojej úspore energie a výkonnosti. Celý systém zložíte do nádoby, takže nezaberá žiadne miesto navyše. A keď chcete variť, systém jednoducho zostavíte do jedného celku. Nevýhodou je, že sa takmer nedá použiť na nič iné okrem vody.

Rôzne typy konštrukcie

Plynové variče ďalej delíme na:
- pripojené na plynovú bombu zhora našrubovaním
- samostojné, ktoré s plynovou bombou spojíte prívodnou hadicou.
- stolové / ploché / jedno horákové alebo viac horákové s rôznym npájaním paliva
- varné dosky a konzoly pre skupinové akcie

Samostojné variče sú ideálne do zimy, keď vplyvom teploty klesá tlak vo fľaši a bežne stojacia fľaša prestáva fungovať. Vďaka prívodnej hadici problém vyriešite tým, že kartušu otočíte hore nohami.
Výhodou tohto typu je tiež stabilita pri varení. Ešus s pokrmom je bližšie k zemi a hrozí preto oveľa menej nehôd. Nevýhodou môžu byť väčšie rozmery a váha.

Výhody:

- Varič je lacnejší než benzínový
- Ľahké a kompaktné riešenie
- Jednoduché zapálenie aj regulácia plameňa
- Bezúdržbové

Nevýhody:

- Plynové kartuše sú drahšie než benzín
- Nefungujú v nízkych teplotách
- V niektorých krajinách kartuše nekúpite
- Kartuše neprepravíte lietadlom
- Horšie zistíte, koľko plynu vo fľaši ešte zostáva

Do pozornosti odporúčame k varičom ako doplnok rôzne druhy závetrí proti vetru.Ušetríte na čase a palive.

Benzínové variče použijete kdekoľvek na svete

Na univerzálne použitie vo všetkých kútoch sveta aj nadmorských výškach odporúčame benzínový varič. Počiatočné náklady sú v jeho prípade vyššie, ale dostupnosť lacného paliva po celom svete vám investíciu rýchlo vráti. Ako palivo totiž môžete použiť: benzín, naftu alebo petrolej. Stačí, aby ste si vybrali správny druh trysiek.

Benzínové variče sú konštrukčne zložitejšie a sú o niečo väčšie aj ťažšie. Okrem variča, spojovacej hadice a fľaše je súčasťou systému pumpička. Tú raz za čas namažte a vymeňte v nej tesnenie. Aj trysky benzínových varičov sa časom zanášajú a z nekvalitných palív vznikajú sadze, ktoré nepríjemne špinia. Do pozornosti odporúčame k varičom ako doplnok rôzne druhy závetrí proti vetru.Ušetríte na čase a palive.

https://www.bergsport.sk/varice-a-grily/univerzalny-expedicny-varic-primus-omnifuel-ii-s-flasou/?design

Kombinácia oboch variantov pre dobrodruhov
Na trhu nájdete aj kombinované variče, ktoré pripojíte na plynové bomby či fľaše s tekutým palivom. Tie využijú najmä dobrodruhovia, cesty ktorých bývajú nevyspytateľné. Výhody: nízka cena paliva , fungujú pri akejkoľvek teplote , univerzálne použitie všade po svete
Nevýhody: vyššie počiatočné náklady ,sú väčšie a ťažšie , vyžadujú väčšiu starostlivosť , zložitejšie zaobchádzanie

https://www.bergsport.sk/varice-a-grily/univerzalny-expedicny-varic-primus-multifuel-iii/?design

Liehové variče na tekutý alebo na pevný lieh sú ideálne do „kápézetky"

                     

https://www.bergsport.sk/varice-a-grily/liehovy-varic-origin-outdoors-spiritusbrenner-varic-na-tekuty-lieh-origin-outdoors/?design

https://www.bergsport.sk/varice-a-grily/varic-na-pevny-lieh-esbit-velky-vreckovy-varic-esbit-002-890-00/?design

Liehové variče sú praktické vďaka svojej jednoduchosti. Niektoré skladacie majú doslova vreckovú veľkosť. Nezvládnete s nimi kvôli ich výkonu prípravu obeda, a preto sú vhodné skôr na ohrievanie vody než na zložitejšie varenie. V kombinácii s termofľašou si už ale nejaké jedlo uvaríte.

S liehovými tabletkami a trochou cviku v núdzových podmienkach totiž vyrobíte provizórny varič z plechovky od piva. Malé balenie liehových tabliet je preto ideálne aj do vašej KPZky. Tabletky využijete aj na rýchle zapálenie táboráku.

- Funguje v mraze aj vo vyšších nadmorských výškach         
- Rozmery a váha paliva aj variča
- Vhodné na núdzové použitie
- Oheň nedymí
- Nízka cena

Nevýhody : oheň nie je príliš výkonný , nevhodné do horších poveternostných podmienok

Varič na drevo použijete kdekoľvek

                     

Zaujímavou alternatívou na krátke výlety v peknom počasí môže byť varič na malé drievka "DRIEVKAČ". Jeho výhodou je dostupnosť paliva, ktoré je doslova na každom kroku, a pri dlhšom varení spotrebujeme iba malú hromádku suchých vetvičiek. Nevýhodou je ale oveľa náročnejší proces celého varenia aj horšia regulácia plameňa. Varič naplníme tenkým drevom až po okraj a zapálime. Po chvíli sa začne drevo v spodnej časti rozkladať vplyvom tepla na uhlík a horľavé plynné zložky. Ťažšie plyny klesajú nadol. Nespálené horľavé zložky a ďalší vzduch sú nasávané komínovým efektom do priestoru medzi dvoma stenami. Odtiaľ zmes pokračuje do plameňa, kde sa dodatočne spaľuje.

https://www.bergsport.sk/varice-a-grily/drevo-plynovy-varic-alb-bush-buddy-nerezovy-alb-forming-654-varic/?design

https://www.bergsport.sk/varice-a-grily/varic-origin-outdoors-funnel-wood-stove/?design

https://www.bergsport.sk/varice-a-grily/skladaci-varic-origin-outdoors-pocket-stove-stack-origin-outdoors-stack-stove/?design

Zhrnutie varičov podľa kritérií

Podľa aktivity a lokality
Cestovatelia po vyspelých krajinách si môžu zvoliť plyn. Do odľahlých lokalít odporúčame benzín. Ten si zvoľte aj na varenie v nadmorských výškach.

Podľa druhu cestovania
Pri častejších preletoch lietadlom je lepšie benzínové varenie. Ak cestujete naľahko a šetríte každý gram, voľte plyn.

Podľa spôsobu varenia
Na varenie zložitejších jedál si zvoľte plynové alebo benzínové variče. Na uvarenie vody a zaliatie lyofilizovanej stravy je ideálny systém jetboil. Núdzovo potom lieh.

Podľa ceny
Benzínový varič vyžaduje vyššie počiatočné náklady, potom je ale jeho používanie oveľa lacnejšie ako varenie na plyne. U plynu je to naopak.

Podľa údržby
Ak si nechcete pridávať ďalšie starosti, siahnite po plyne. Nielenže sa benzínový varič zanáša, ale sadze z jeho ohňa špinia všetko, s čím prídu do kontaktu.

Manipulácia
Ak sa chystáte do mrazivých lokalít, s varičom budete pravdepodobne manipulovať aj v rukaviciach. Preto si ho vopred vyskúšajte a "ošahajte".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia