Kategórie
 
 
 
 
 
 

ČISTÁ VODA - BEZPEČNÉ PITIE - FILTRE NA VODU - DEZINFEKCIA VODY

Blog
Napísal Margita Mandulová
11.07.2019

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je viac ako 80% akútnych zdravotných ťažkostí, ktoré sa vyskytnú v priebehu cestovania, spojené s nekvalitnou pitnou vodou. Zistení kontaminácie vody je nákladný a časovo náročný proces. Cestovateľom sa preto odporúča, preventívne vždy pri pochybnostiach o kvalite pitnej vody používať spoľahlivý a dobre udržiavaný vodný filter alebo preverený dezinfekčný prípravok.

 

Prenosný systém pre prípravu pitnej vody by mal byť súčasťou každej cestovnej lekárničky. V mnohých štátoch sú mobilné filtračné systémy používané aj ako záložné riešenie v domácnosti pre prípady výpadkov alebo obmedzenie verejných dodávok pitnej vody v dôsledku technických porúch a prírodných alebo humanitárnych katastrof.

Pri výbere spôsobu úpravy a dezinfekcie vody, či je to filter, dezinfekčný prostriedok alebo iný spôsob je vhodné zvážiť preferovaný spôsob cestovania a destinácie, ktoré sa chystáme navštíviť.
 

Väčšina tuzemských turistov pije z lokálnych studničiek - obvykle zaženú smäd a žiadne nepríjemné komplikácie ich nečakajú. Lenže aj kvalita tunajšej vody výrazne klesá a s nárastom obľuby exotických destinácií v tropických a subtropických regiónoch sa aj turisti čoraz častejšie dostávajú do situácie, kedy je potrebné vodu vyčistiť.

Vo väčšine exotických krajinách nie je dostupná bezpečná vodovodná sieť ak dispozícii je voda iba povrchová z miestnych studní a nádrží, ktorá je veľmi často kontaminovaná ľudskými alebo zvieracími exkrementami, zdochlinami a odpadkami.

Nikdy nezabudnite!

1) Vždy treba používať zdravý rozum. Mojito v 5-hviezdičkovom hotely bude určite na inej úrovni než mojito v plážovom bare.Kotva

2) V exotických destináciách pite iba priemyselne balenú vodu - dôkladne kontrolujte viečko.

3) Nepoužívajte ľad, pokiaľ nie je vyrobený z mikrobiologicky nezávadnej vody, čo je neoveriteľné.

4) Surovú zeleninu a ovocie konzumujte len umyté nezávadnou vodou. Vhodné sú plody so šupkou, pretože sa dajú ošúpať.

5)Vyškrtnite surovú stravu, nejedzte potraviny z pouličných stánkov a vyhýbajte sa nepasterizovaným mliečnym výrobkom, rovnako tak čerstvým ovocným šťavám a zmrzlinám.

6)Nespoliehajte na miestnych obyvateľov. Hoci sa vo väčšine cestovateľských príručiek píše, aby ste sledovali miestne zvyklosti, pri pití vody ich nedodržujte. Organizmus miestnych obyvateľov je na danú vodu adaptovaný a má dostatok protilátok.

7) Hygiena - zuby si čistite iba mikrobiologicky nezávadnou vodou.

8) Kúpanie v prírodných jazerách a riekach v trópoch a subtrópoch sa neodporúča, pretože niektoré patogény (motolice) môžu do ľudského organizmu preniknúť skrz pokožku.

Medzi najbežnejšie zdravotné riziká, ktorá vás na cestách môžu stretnúť, sú infekcie spôsobené patogénnymi organizmami - baktériami, vírusmi, prvokmi, ktorých najčastejším prejavom sú infekčné hnačkové ochorenie.

WHO delí patogénne mikroorganizmi do troch kategórií:

1.  Bakterie s choroboplodnými zárodkami E‐coli (Escherichia coli), Salmonella (Salmonella typhimurium), Cholera (Vibrio cholerae) s veľkosťou ~0,2–5 mikróna.

2.  Vírusy s choroboplodnými zárodkami Hepatitis A, Norwalk virus, Rotavirus, Poliovirus s veľkosťou ~0,02–0,2 mikróna.

3.  Prvoky s choroboplodnými zárodkami Amoeobiasis (Entamoeba histolytica), Giardia lamblia (Giardia intestinalis), Cryptosporidium (Cryptosporidum parvum) s veľkosťou 1–15 mikróna.

Ďalšie nebezpečenstvo potom navyše predstavujú ťažké kovy a tiež chemikálie používané v poľnohospodárstve, ktoré môžu preniknúť do spodných vôd a zdrojov pitnej vody. Problémom je aj zákal a nerozpustené častice, ktoré síce nemusia byť škodlivé pre organizmus, ale zanášajú mechanické filtre a znemožňujú stopercentnú dezinfekciu vody.

 

SPÔSOBY ÚPRAVY a DEZINFEKCIE VODY

Prevarenie vody

Táto najstaršia metóda je síce veľmi účinná, ale pomerne časovo a energeticky náročná. Vzhľadom k tomu, že vodné patogény majú rôznu dobu životnosti, je potrebné nechať vodu v bode varu dlhšiu dobu. Napríklad v nula metrov nm dosahuje voda varu pri 100 ° C a na prevarení stačí 10 minút. V 4 000 m nm klesá teplota varu na 86,8 ° C a je potrebné prevárať 20 minút.

Výhody - veľmi lacný a jednoduchý spôsob, stačí vám oheň / varič a nádoba na vodu.
Nevýhody - Neodstráni zákal a chemické látky a je časovo náročný a v mnohých miestach ťažko uskutočniteľný.

 

Tabletky a chemické prostriedky

Pôvodne sa voda upravovala pomocou tabletiek obsahujúcich chlór alebo jód. Každý z nás to v nejakej miere zažil na detských táboroch alebo študentských výletoch do prírody. Na trhu majú tabletky stále svoje miesto, aj keď tento spôsob čistenia vody postupne nahrádzajú modernejšie metódy.

https://www.bergsport.sk/filter-na-vodu-dezinfekcia/tabletky-na-dezinfekciu-vody-katadyn-micropur-forte-mf-1t-100-ks-tabletky/?design

Výhody

Ich obstarávacia cena je relatívne nízka, sú vhodné pre príležitostné použitie.

Za zmienku stojí predovšetkým výrobky Katadyn MicroPure, ktoré používajú ióny striebra a úprava vody je s nimi rýchlejšia než s inými lacnými tabletkami, a kvapkami Aqua obsahujúcich kombináciu strieborných, medených a zinkových iónov, účinkujúci takmer okamžite. Obidva tieto výrobky nezanechávajú príliš veľa pachuti.

Nevýhody

Tablety väčšinou vyžadujú veľmi dlhú dobu pre úpravu vody (niekedy až štyri hodiny!) A zanechávajú vo vyčistenej vode pachuť, čo rozhodne nie je príjemné.

Keď si spočítate náklady na vyčistenie 1l vody, zistíte, že aj napriek relatívne nevysokej obstarávacej cene tabletiek sa pri pravidelnom používaní stávajú sa drahšími ako filtre alebo systém UV filtrácie SteriPEN .

Tiež sa preukázalo, že dlhodobé používanie chemických prostriedkov založených na báze chlóru či jódu nie je zdraviu prospešné.

Filtre na vodu keramické a zo sklenených vlákien

Pri prechode vody vložkou filtra vyrobenej z keramiky alebo sklených vlákien sa odstránia škodlivé mikroorganizmy, pevné častice a ďalšie nežiadúce prvky. Mikroskopické dierky - póry - vo vložke prepustia molekuly vody, zatiaľ čo všetko ostatné zostáva vo vnútri. Podobne, ako keď preplachujete ryžu pomocou sita.

https://www.bergsport.sk/filter-na-vodu-dezinfekcia/filter-na-vodu-katadyn-hiker-pro-filter-na-vodu-katadyn-hiker-pro/?design

Výhody

Akonáhle voda prejde cez filter, môžete si byť na 99,99% istí, že všetky sedimenty a baktérie boli odstránené.
Niektoré filtre navyše obsahujú vrstvu aktívneho uhlia, ktoré pomáha odstrániť pachuť a prípadný zápach inak čistej, pitnej vody.

Nevýhody

Priechod vody cez filter vyžaduje isté úsilie, obvykle ručné pumpovanie. Je to nielen únavné, ale aj časovo náročné.

Väčšina filtrov je schopná počas jednej minúty skutočne intenzívneho pumpovanie vyčistiť maximálne jeden liter vody.

Kým keramické vložky obdivuhodne zbavia vodu všetkých kalov (musíte ich ale pravidelne čistiť), vložky zo sklených vlákien sa rýchlo zanesú. Ak sa chystáte teda navštíviť napríklad Bangladéš v období monzúnov, potom by ste mali zvažovať aj iné riešenia.

Mechanické filtre nie sú 100% účinné proti vírom.

Filtre na vodu z dutých vlákien - membránové filtre

       

Filter na vodu na báze technológie mikrovlákna , ktorá spoľahlivo odstraňuje baktérie a prvoky. Tento šikovný vodný filter s výkonom 0.1 mikróna, robí vodu cenovo dostupnou a bezpečnou , bez ohľadu na to, kam a ako dlho Vás vaša cesta priviedla a trvá. Dokáže filtrovať až 100 000 litrov. S ultraľahkou hmotnosťou len 58 gramov je ideálny na pitie pri pešej turistike alebo kempovaní priamo z riek, jazier alebo iných zdrojov sladkej vody.

https://www.bergsport.sk/filter-na-vodu-dezinfekcia/filter-na-vodu-origin-outdoors-water-filter-filter-water-filter-membranovy-filter/?design

Membrána z dutých vlákien odstraňuje> 99.9999% baktérií (E. coli), 99.9% parazitov a protozoí (Giardia lamblia a Cryptosporidium). Čistenie sa uskutočňuje cez bežnú PET fľašu na pitie, takže filter môže byť opät použitý. Má prehľadné ovládacie okno a ukazovateľ znečistenia od začiatku používania. Všestrannosť filtra umožňuje univerzálne aplikácie. To zaručuje jednoduchý prístup k čistej a bezpečnej pitnej vode aj za najnáročnejších podmienok.

Na základe technológie používanej v medicíne pri dialýze je 0.1 mikrónový filter tvorený zhlukom dutých mikrovlákien.
Voda je nasávaná vonkajšími stenami vlákien do ich dutej strednej časti a následne von , mikróby a baktéria sa zachytávajú na vonkajších stenách vlákien.

UV Filtrácia - Filtre STERIPEN

    

Alternatívou k filtrom, ktorých obľuba v posledných rokoch výrazne vzrástla najmä na úkor chemických prostriedkov, je UV filtrácia SteriPEN. Tento jediný zástupca tohto systému na našom trhu tak najlepšie charakterizuje príslovie "keď sa dvaja hádajú (v tomto prípade filtre a tablety), tretí sa smeje."

Na čistenie vody využíva SteriPEN ultrafialové (UV) lúče, ktoré sú v ničenie vodných baktérií, vírusov a prvokov veľmi účinné.

https://www.bergsport.sk/filter-na-vodu-dezinfekcia/filter-na-vodu-uv-filter-na-vodu-steripen-ultra-steripen-ultra-uv-filter-na-vodu/?content

Prístroje o veľkosti elektrickej zubnej kefky napájané batériami alebo nabíjacím zdrojom sú v porovnaní s klasickými filtrami geniálne jednoduché, pretože nie je potrebné vyvíjať žiadnu energiu. Všetko, čo musíte urobiť, je ponoriť UV filter do vody, stlačiť tlačidlo a po dobu 90 sekúnd miešať. Ihneď potom môžete bez obáv zahnať smäd.

Výhody

Jednoduchosť použitia a rozmery. To prístroj predurčuje nielen pre dobrodružné výpravy do prírody, ale aj na cesty, kedy si určite radi vyčistíte pohár vody v reštaurácii v Bombaji alebo napríklad vodu z vodovodu na čistenie zubov v hotelovej izbe v Keni.

Riešenie je natoľko účinné, že sa používa aj priemyselne vo vodárenstve a potravinárskych prevádzkach.

Nevýhody

Závislosť na batériách, takže to asi nebude ideálna voľba potrebná pre ročný pobyt v amazonskej džungli (pokiaľ teda nekúpite sadu Adventurer Opti so solárnym napájaním alebo ručne poháňaný SideWinder).

Nevyčistia mechanické nečistoty. SteriPEN je určený pre opticky číru vodu bez zákalu, pretože sediment zabraňuje priechodu UV žiarenia. Pre tento účel dodáva SteriPEN filter hrubých nečistôt. Ak by sme ale plánovali po dobu pobytu v prírode piť len veľmi znečistenú vodu z kaluží, potom by sme volili radšej keramický filter alebo membránový filter.

ALTERNATIVNE FILTRÁCIE VODY

Občas sa môžete dostať do situácie, kedy nebude mať možnosť kúpiť vodu v supermarkete alebo využiť modernú techniku​​. Spomínané rady vychádzajú z prednášok kurzu špeciálnej prípravy pre krízové ​​situácie .

Kondenzácia

Natrhajte najlepšie rannú trávu, strčte ju do pet fľaše alebo igelitovej tašky a umiestnite na slnečné miesto. Voda skondenzuje a vďaka UV žiareniu sa aj prefiltruje. Hoci sa vám podarí skondenzovať pomerne malé množstvo vody, na zahnanie najhoršie smädu postačí.

Diera v zemi

Vykopte dieru v zemi, na dno položte vhodnú nádobu a dieru prikryte textíliou, ktorú po obvode zaťažte kameňmi. Potom vložte na textíliu dostatočne ťažký kameň, aby vytvoril lievik. Počkajte na rannú rosu a môžete uhasiť smäd.

Trojnožka

Toto už je dômyselnejšie zariadenie s tromi filtrami. K výrobe budete potrebovať tri guľatiny / vetvy, povrázok a textíliu, môžete použiť aj tričko. Vytvorte tri nad sebou umiestnené vrecká. Prvé bude prázdne, druhé vrecko bude obsahovať piesok a kamienky a tretiu kapsu naplňte ohoretými uhlíkmi. Potom stačí naliať do prvej vrecka vodu a naspodok postaviť nádobu na zachytenie prefiltrovanej vody, ktorá bude postupne prekvapkávať cez tri filtre.

ZÁVER

Filtre série Backcountry, najmenšie a najľahšie filtre na vodu s membránou alebo skleného vlákna, umožňujú rýchlu filtráciu a jednoduchú, bezúdržbovú prevádzku. Kvalitné spracovanie z ľahkých a odolných plastov predurčuje filtre k využitiu pre ľahký trekking a kempovanie v prírode, ako pre jednotlivcov tak aj pre menšie skupiny cca. 4 osôb. Najdokonalejší spôsob dezinfekcie vody je kombinácia :Najprv použiť membránový filter a potom ešte použiť UV filter Steripen. Ultrafialové žiarenie ničí viac ako 99.9999% baktérií, 99.99% vírusov a 99.9% prvokov. To znamená, že SteriPen dokáže vyčistiť vodu a ochrániť tak užívateľa pred rizikami, ktoré spôsobujú botulizmus, cholera, Dysentary a týfus. Vyčistia 1l vody len za 90s. Vo vode nezostáva žiadna chemická chuť, zápach, ani iné ďalšie nežiaduce látky.


Filtre série Endurance-výdrž-rýchlosť-kapacita  s extrémne dlhou životnosťou a presnou keramickou membránou, ktorú možno priamo v teréne opakovane očistiť. Tieto vysoko spoľahlivé a presné filtre sú určené pre profesionálov , pre základný tábor , školu v prírode ap..Pre najdokonalešie ošetrenie vody platí aj pre túto sériu - Najdokonalejší spôsob dezinfekcie vody je kombinácia :Najprv použiť série Endurance filter a potom ešte použiť UV filter Steripen.

Kompaktné cestovné filtre série Ultralight-fľaše s inegrovaným filtrom
vynikajú jednoduchou obsluhou, malými rozmermi a veľmi nízkou hmotnosťou. Vo fľaši je vymeniteľný filter, ktorý dokáže prefiltrovať znečistenú vodu. Samozrejme záleží od znečistenia filtrovanej vody, množstva sedimentov, ktoré filter zanášajú a výrazne znižujú jeho životnosť/kapacitu. Sú vhodné pre cestovanie a dovolenkové pobyty v ubytovacích zariadeniach. Kompaktný filter integrovaný vo fľaši napr.QUELL Nomad Filtering Bottle dokáže filtrovať chlór a niektoré ťažké kovy (olovo, meď, železo) alebno Katadyn MyBottle Purifier - vybavený jódovými dezinfekčnými patrónami , kombinuje pri nízkej cene a ľahkej manipulácii vlastnosti mechanických filtrov a dezinfekčných prostriedkov.Pre najdokonalešie ošetrenie vody platí aj pre túto sériu - Najdokonalejší spôsob dezinfekcie vody je kombinácia :Najprv použiť série Ultralight filter a potom ešte použiť UV filter Steripen.

https://www.bergsport.sk/filter-na-vodu-dezinfekcia/filter-na-vodu-quell-nomad-filtering-bottle-blue-700-ml-bpa-free/?design

https://www.bergsport.sk/filter-na-vodu-dezinfekcia/filter-na-vodu-s-flasou-katadyn-mybottle-purifier-red-swiss/?design

Všetko závisí od parametrov jednotlivých filtrov ako je hmotnosť, počet cyklov, veľkosť ,kapacita ap...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia